Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gävleborg får sju nya stationer för laddning av lastbilar. Olov Åslund, handläggare på Energimyndigheten, berättar om satsningen i klippet. Foto: SVT

Elektriska lastbilar får laddstationer på flera platser i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skynda på omställningen till en lastbilsflotta driven av el och vätgas. För Gävleborgs del innebär det att sju laddningsplatser byggs runt om i länet.

– Vi har tittat på var lastbilarna stannar för lunch eller när de ska lasta eller lossa, säger Olov Åslund, handläggare på Energimyndigheten.

51 miljoner kronor – så mycket pengar delar Energimyndigheten ut till företag som vill bygga laddningsstationer i Gävleborg.

Pengarna ska täcka hela kostnaden för byggandet av stationerna. Företagen själva behöver bara stå för driftkostnaden.

– Sedan krävs det i gengäld av de som får stöd att de delar med sig av kunskap, data och information om hur de här laddplatserna används – hur laddmönstren ser ut. Det är det som är motprestationen, säger Olov Åslund.

Hör med om de nya laddningsstationerna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.