Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Walter Engman och Ellen Backlund tar studenten nästa år. De tycker att satsningen som skolan gör är jättebra. Foto: SVT Barbro Sellin

Här är skolan i Hudiksvall där gymnasieeleverna får gratis studentmössor nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan är det tusentals elever i länet som tar studenten. Studentmössan är en av många stora utgifter, men nästa års avgångselever på Bromangymnasiet i Hudiksvall kommer att få gratis studentmössor.

Det började med att en skola i Tumba tog ett initiativ kring gratis studentmössor. Eftersom man även på Bromangymnasiet såg att det var familjer som har det tufft ekonomiskt så togs det upp i ledningsgruppen.

Inför nästa år ska det göras en upphandling. Rektor Åsa Sundström beräknar att en mössa kommer att kosta 400 till 500 kronor.

Studenten i Gävleborg

– Det här vill vi göra på våran skola för att öka likvärdigheten, säger Åsa Sundström.

400 elever tar studenten på Bromangymnasiet årligen. Summan för deras mössor beräknas bli cirka 180 000 kronor.

Nu undersöker man från skolan om sponsring och hjälp från olika fonder. Skulle inte dessa pengar räcka så finns ett hopp om att Hudiksvalls kommun går in med medel.

– Jag tycker att kommunen borde ta sig råd till det här. Det är så pass viktigt för de elever som inte har möjligheten själva, säger Åsa Sundström.

Hör vad eleverna tycker i videon ovan.

Rickard Brunne och Gustaf Egmer har lagt märke till att årets studenter pimpar sina mössor mycket. Då blir kostnaden högre. Foto: SVT Barbro Sellin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten i Gävleborg

Mer i ämnet