Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Alva Nordenstål och Matilda Olsson går i årskurs ett på ekonomiprogrammet på Slottegymnasiet i Ljusdal. De tror precis som rektorn att det varierar från år till år vilka som är intresserade av vilket program. Foto: Maria Broberg/SVT

Fler söker ekonomiprogrammet på Slottegymnasiet i Ljusdal

Publicerad

Fler högstadieelever söker sig till ekonomiprogrammet på Slottegymnasiet i Ljusdal medan teknikprogrammet inte alls var populärt. SVT har träffat några i årskurs ett som berättar varför de tror att så många är intresserade av ekonomi i år.

Under ekonomiprogrammet får eleverna prova på att driva eget företag redan från årskurs ett. Förstaårseleverna Alva Nordenstål och Matilda Olsson har satsat på att uppnå många av de globala hållbarhetsmålen. Hör dem berätta om sin affärsidé här i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna Alva Nordenstål och Matilda Olsson går i årskurs ett på ekonomiprogrammet på Slottegymnasiet i Ljusdal. Här berättar de om sitt projekt där de driver ett eget företag på skoltid. Foto: Maria Broberg/SVT

Flera lärare med annan yrkesbakgrund

Alva och Matilda är nöjda med sina lärare och de uppskattar att lärarna tidigare haft andra yrken.

– Det blir väldigt kul. Till exempel i juridik har vi en tidigare jurist som lärare, säger Matilda Olsson.

Hör mer om varför Alva och Matilda tror att många har sökt ekonomiprogrammet på Slottegymnasiet i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.