Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till verkstaden på Bromangynsaiet i Hudiksvall där eleverna bygger en bepansrad ambulans till Ukraina. Foto: Lari Honkanen

Hudiksvallselever fixar bepansrad ambulans till Ukraina

Publicerad

På Bromangymnasiet i Hudiksvall har eleverna på industritekniska programmet fått en uppgift att bygga om en bil till en ambulans som ska till fronten i Ukraina.

Genom ett samarbete med Swedish Rescuers hjälper Bromangymnasiet i Hudiksvall till vid fronten i Ukraina.

Eleverna som går på industritekniska programmet har fått i uppgift att bygga om en bil till bepansrad ambulans som körs till Ukraina och är anpassad till att säkert transportera de sårade vid fronten.

Började med kaminer

Samarbetet mellan Sweden Rescuers och Bromangymnasiet började med kaminer som tillverkades av eleverna och som sedan levererades till Ukrainare när den fullskaliga invasionen inleddes år 2022. Det berättar Jan Numelin som är yrkeslärare på Bromangymnasiet.

– Vi fick förfrågan efter det om vi kunde bygga ambulansbilar till fronten, och det sa vi inte nej till. Nu bygger vi den fjärde och mest avancerade pansarbilen vi har gjort hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.