Elisabeth Ohlson Wallin tror att det är extra viktigt för transpersoner utanför storstäderna att få se en utställning som de kan identifiera sig med. Foto: Anders Sundin/SVT

Elisabeth Ohlson Wallin sätter transpersoner i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Flera orter i Gävleborg håller årligen Pridefestivaler och allt fler organisationer väljer att HBTQ-certifiera sig. Men vad är HBTQ och en transperson för något? Det vill Elisabeth Ohlson Wallin berätta i sin utställning Id:trans på Länsmuseet i Gävle.

Under söndagen var fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin i Gävle och föreläste om sin utställning Id:trans som visas på Länsmuseet i Gävle fram till den 4 november. En utställning som ger självförtroende och självkänsla till transpersonerna utanför storstäderna.

– Transrörelsen har börjat blommat upp nu. Om man tänker på hela HBTQ-rörelsen så har ju homosexuella och bisexuella har fått mycket mer rättigheter. T i HBTQ har funnits med jättelänge, men de har inte fått samma rättigheter. Där går det mycket långsammare, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Ämnet provocerar

Ända sedan hon gjorde bildeserien Ecce Homo, 1998, där HBTQ-personer fotograferades i olika bibliska situationer har hon uppfattats som kontroversiell och provocerande.

Är du provocerande?

– Jag tycker ju inte det, säger Elisabeth Ohlson Wallin. Däremot är ämnet provocerande för många.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.