Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt fyra personer föll offer för kulregnet under attacken mot Mulligans pub i Sandviken. Foto: SVT

”En ren avrättning” – det här vet vi om offren i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig kvinna som jobbade i baren och en 47-årig man från Gävle överlevde, trots skottskador, attacken mot puben i Sandviken. Två män dog. Här är vad vi vet om offren.

”Måltavlan”

Sköts till döds på och tros ha varit mördarens tilltänkta offer. En 23-årig man, ursprungligen från Irak, som nyligen flyttat upp till Gävle och senare Sandviken, från Örebro. Sköts i huvudet på nära håll, enligt uppgift med en pistol, i vad som beskrivs som en ren avrättning.

Mannen är sedan tidigare dömd för misshandel av en anhörig. I domen från Örebro tingsrätt hävdar den anhörige att 23-åringen hamnat i dåligt sällskap och brukade narkotika.

23-åringen hade ett sekretesskydd på sig som upphörde för tre år sedan – det är oklart varför han hade skyddet. Mannen har inga kända kopplingar till gängkriminalitet i varken Örebro eller Gävle-Sandviken-området. Polisen sade tidigt i utredningen att man tror att en ”personlig konflikt” kan ligga bakom dådet.

I början av oktober skulle 23-åringen ha börjat jobba på en bilverkstad med att rekonditionera bilar.

Erik Viiri – ”71-åringen”

Erik Viiri sköts till döds på sitt favorithak. Han var en blind man som bodde ett stenkast från puben och var en av Mulligans stammisar. Han beskrivs som en vänlig man som var uppskattad av de andra stamgästerna.

”Bartendern”

En 23-årig kvinna som enligt uppgift arbetade i baren när skjutningen inträffade. Bor i centrala Gävle i närheten av sin mor och ska ha skjutits i benet. 23-åringen har ingen kriminell bakgrund.

”47-åringen”

47-åringen är även han bosatt i Gävle. Han är gift och har ett barn i tioårsåldern. Jobbar på ett företag i Sandviken. Inte heller 47-åringen har någon kriminell bakgrund. Skadeläge oklart.

SVT Gävleborg har sökt ”Bartendern” för en kommentar, utan resultat. Vi har även talat med ”47-åringen”, som inte vill uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.