Intresset för verktyget har exploderat de senaste åren säger ”Lie-Mats”, som själv kallar det ”allvarligt beroendeframkallande” att slå med lie. Foto: SVT

Lien har blivit trendig – liemannen Mats lär ut att slå med lie i Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

De nästa fyra somrarna är redan bokade för Mats ”Lie-Mats” Rosengren. Han ska resa landet runt för att lära ut den uråldriga konsten att slå med lie. Enligt honom har intresset för verktyget exploderat de senaste åren, vilket kan gynna både naturen och själen.

Om man ska slå ner ett helt fält krävs rätt teknik. Mats Rosengren vankar fram och tillbaka, ”dansar” som han själv uttrycker det.

Liens vassa blad glider med en lätt rörelse längs marken, fram och tillbaka under det vildvuxna gräset. Han blir inte ens andfådd. Mycket sitter i höften, berättar han för deltagarna när han håller i en kurs i Ockelbo. Till vardags bor han vid Hornborgasjön.

Allt fler vill slå med lie

Han har vittnat en förändring de senaste åren – allt fler vill använda lien istället för gräsklippare eller traktor.

– Det är en del av hantverksintresset som går genom samhället. Det är också en del av intresset för biologisk mångfald och insektsdöden, att vi behöver göra saker annorlunda.

Symbol för harmoni

För många är lien en symbol för döden. För Mats ”Lie-Mats” Rosengren betyder den harmoni.

– Det är en av de bästa stunderna på dagen, att gå ut tidigt och slå med lie. Det är fågelsång, svalt och friskt och dagen är fortfarande inte förstörd av allt annat.

Hör Mats berätta varför fler och fler använder lien i klippet ovan. Se också nästa klipp om du vill veta hur man får in den rätta tekniken med lien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.