Erik Niva förklarar världen genom 800 fotbollströjor

Uppdaterad
Publicerad

Sportjournalisten och författaren Erik Niva reser just nu runt i landet tillsammans med sina 800 fotbollströjor. På tisdagskvällen var han i Gasklockorna i Gävle och det handlade egentligen inte alls om själva sporten, utan om fotboll som ett kulturfenomen och ett sätt att förstå världen.

Det är tröjorna som är utgångspunkten i Erik Nivas utställning och samtal. Han växte upp i Malmfälten i norra Sverige och kände alltid att världen var någon helt annanstans. 

–  Men tack vare fotbollen kom jag ut i världen. Blev nyfiken på den, fick upptäcka den, lärde mig och någon mån började förstå den och så tog jag med mig tröjorna hem, säger Erik Niva och fortsätter.

– Var och en av de här 800 tröjorna bär ju på sin berättelse om sin fotbollsmiljö. Sina utmaningar, sina livsvillkor och alla människor som bor och berörs av detta.

Erik Niva tycker att fotboll ett viktigt kulturfenomen. Foto: Emma Åhlström / SVT

Du pratar också om fotboll som ett kulturfenomen. Hur menar du då?

– Så som läget är i dag så finns det inget annat jämförbart. Det finns ingen annan kulturyttring, inget annat språk, ingen annan enskild religion, som når lika många över lika stora delar av världen och berör lika många, lika djupt som fotbollen. Så det är inte bara ett kulturfenomen, det är det absolut viktigaste och mest omfattande vi har numera, säger Erik Niva.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.