Knivmannen ska genomgå stor rättspsykiatrisk undersökning innan domen

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen har åklagaren gått igenom händelseförloppet gällande attacken mot Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. 21-åringen erkänner att han hållit i en kniv och kastat stenar mot skolan.

Två elever och två anställda på skolan sitter som målsägande i rättegången och i eftermiddag ska andra vittnen förhöras.

21-åringen erkänner att han var på platsen och att han höll i en kniv, men han uppger att han gjorde det för att han själv kände sig hotad. Han erkänner också att han kastade stenar mot skolan.

Ville studera på Komvux

Enligt mannens advokat var han påverkad av cannabis under den dagen.

Mannen uppger också genom sin advokat att han nyligen hade fått sluta på Komvux. Anledningen att han gick till skolan den där dagen för för att han ville börja igen och ville få veta varför han hade fått sluta.

”Svart i blicken”

Flera vittnen har i förhören sagt att mannen var ”svart i blicken” under attentatet. En av lärarna, som nu är målsägande, hade haft honom som elev tidigare.

När läraren hörs i rättssalen säger han att han aldrig hade sett den blicken förr, som mannen hade den dagen när han kom emot dem med kniv.

Rättspsykiatrisk undersökning

Efter dagens förhandling så meddelade rätten att 21-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan dom faller. Förhandlingarna fortsätter efter nyår.

Hör åklagare och advokat i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.