Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se ett av Hälsinglands äldsta hus. Foto: Lari Honkanen/SVT

Ett av Hälsinglands äldsta hus står bortglömt i skymundan

Uppdaterad
Publicerad

Norrbos äldsta hus, och en av Hälsinglands äldsta byggnader, står övergiven i skymundan bakom en lada vid sidan av Norrbovägen. Av okänd anledning blev det aldrig flyttat till Norrbos hembygdsgård där det skulle komma till sin rätt. 

Att det gamla timmerhuset hamnade på den plats i skymundan där den står idag har sin förklaring. Huset ägs av Norrbos hembygdsförening som fick det i gåva av en av föreningens grundare. När hembygdsföreningen bildades 1949 hade föreningen ingen hembygdsgård. Tanken var dock att gården skulle ligga vid Norrbos kyrka, som är en fornlämningsplats med ett gammalt gravfält. Därför placerades huset där bakom kyrkstallarna.

Men 1959 lyckades föreningen köpa loss en komplett 1700-talsgård i Gammelsträng och placerade den med utsikt över Norrdellen.

”Rann ut i sanden”

Kvar vid Norrbos kyrka blev det gamla timmerhuset. Och där står det än i dag.

– Under 70- eller 80-talet pågick det förhandlingar med Länsstyrelsen om att flytta huset till hembygdsgården, men av någon okänd anledning gick det i stå, säger Kjell-Åke Hamrén, som var ordförande i Norrbos hembygdsförening 2011-2016.

Inte heller på Länsstyrelsen vet man varför huset aldrig kommit på plats till Norrbos hembygdsgård.

– Huset skulle ha flyttats, men det rann ut i sanden. Personen som jobbade med det har slutat, säger Hans-Erik Hansson, enhetschef kulturmiljöverksamheten på Länsstyrelsen i Gävleborg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer