Tredelad bild. I mitten: man skär grönsaker. Till höger: två personer sitter bredvid varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer det bli fritt? Kommer infuencers våga berätta allt?” – reportern Madlyn Alabdullah har mött den syriska influencern Fadi – och några av hans följare i Sandviken. Foto: SVT/Montage

Influencers hotades och straffades i Syrien: ”Nu skämtar de om regimen”

Publicerad

Efter år av censur och kontroll har unga svensk-syrier börjat se sitt hemland med nya ögon. Influencern Fadi är en av många som, efter Assadregimens fall, har vågat berätta sin historia om hot, övervakning och förföljelser.

Men hur öppet är Syrien egentligen med det nya styret?

I Syrien, som präglats av krig och diktatur, har yttrandefriheten länge varit begränsad. Influencers, som är moderna makthavare, har inte haft friheten att uttrycka sig fullt ut i sina roller.

Fadi är en välkänd influencer bland arabisktalande världen över, även i Sverige. Hans Youtube-kanal, som främst innehåller humoristiska sketcher, är mycket populär bland unga.

Svensk-syrier om det nya landet efter kriget

– Vi utsattes för utpressning och hot från staten och säkerhetstjänsten, min kollega blev fängslad. Jag lyckades fly landet och många i teamet valde att sluta på grund av rädsla, berättar Fadi, som i dag är tillbaka i Syrien.

Diana: Märkte hur flödet förändrades

Två av alla miljontals följare som Fadi har är Diana Abd Al Hafez och Deljar Dawood i Sandviken. För dem är den syriska influencern en länk till hemlandet.

Via sociala medier får de uppdateringar, skildringar och bilder från Syrien. Där har Diana och Deljar märkt av en stor skillnad – öppenheten och innehållet före och efter regimens fall i december 2024.

– När man hör vissa influencers som kontrolleras av staten tänker unga som jag att det är ett dåligt land. Man målar en bild av att bara staten har rätt och då växer man upp med en sådan känsla. När det ändras nu får man hopp och en annan syn på Syrien, säger Deljar, som är ordförande för unga socialdemokrater samt styrelseledamot för Socialdemokraterna i Sandviken.

Fängslades i Syrien – föreläser på skolor

Journalisten Sam Edward kom till Sverige före inbördeskriget i Syrien. I hemlandet jobbade han som skrivande journalist och en del av hans artiklar kritiserade regimen. Något han straffades för.

Det var hot, förföljelse – och vid ett tillfälle fängslades han.

– Eftersom jag skrev artiklar där jag kritiserade regimen. Och jag satt i fängelse utan rättegång. Det var en teater. Allt är fixat. Man vet exakt vad som kommer hända. De har som ett manus som de följer. Det använde regimen för att stoppa kritiska röster, säger Sam Edward, som undervisar om yttrandefrihet och pressfrihet på skolor, i ett samarbete med SVT.

Nytt styre: Mycket bättre – men inte bra

Sam Edward menar att situationen i Syrien är bättre i dag – men att det inte går att säga att landet är fullt så öppet och fritt. Han berättar att det finns indikationer, även med det nya styret, på att invånare inte får kritisera staten.

– Jag har en känsla av att det inte kommer bli bra, säger han.

JOURNALISTEN SAM EDWARD OM SYRIENS YTTRANDEFRIHET

SVT Gävleborg i Syrien – en spegling av två världar

SVT Gävleborgs reporter Madlyn Alabdullah, som själv har rötter i Syrien, och den erfarna utrikesfotografen Linda Hörnqvist från SVT:s utrikesredaktion, reste till Syrien i början av mars. I ett unikt samarbete med onlinetidningen Alkompis, som publicerar svenska nyheter på arabiska.

Mitt under brinnande nyhetsläge har Madlyn och Linda spelat in flera fördjupande reportage med fokus på vad utvecklingen i landet betyder för unga människor med syrisk bakgrund i Sverige. Från det lokala till det globala.

För teamet anlände till Syrien 6 mars, samma dag som situationen i landet snabbt förändrades med våldsamma sammandrabbningar och ett stort antal dödade i kustområdet. De mötte den växande oron i huvudstaden Damaskus under sex dagar.

FÄNGSLADE JOURNALISTER

Enligt reportrar utan gränser har 218 journalister fängslats, tagits som gisslan eller försvunnit mellan 2012-2024 i Syrien.

65 av de personerna är fortfarande saknade eller frihetsberövade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk-syrier om det nya landet efter kriget

Mer i ämnet