Ett kontljusprojekt Foto: SVT

Ett konstverk som lyser upp Ockelbomörkret

Uppdaterad
Publicerad
Just nu pågår en konstljusutställning på Wij Trädgårdar i Ockelbo, där tusen solcellslampor vajar i vinden – och ju mörkare kvällarna blir desto bättre syns de mot natthimlen.

Vi går mot lite mörkare sommarkvällar nu, men då är det äntligen dags för ”Nattblommorna” att börja lysa i Wij Trädgårdar i Ockelbo.

– Just nu står vi i ett rågfält och kröningen på själva rågfältet är det är alla de här nattblommorna, säger Lars Krantz, trädgårdsmästare på Wij Trädgårdar, och sveper med armen ut mot ett böljande sädesfält.

– Nattblommorna består av små solfångare, som samlar upp energin ifrån Ockelbo-solen på dagarna, och så börjar de skina i skymningen och så lyser de hela natten till soluppgången.

Tusen lampor som vajar

Konstljusprojektet, som är skapat av Lars Krantz själv och ljusdesignern Per Sundin, pågår till och med september och är tänkt att inspirera till en hållbar och ekologisk livsstil. Och det är så många som tusen solcellslampor som står och vajar i vinden:

– Det var Pers idé att de skulle  röra sig också, och dansa i vinden, så som alla andra växter gör i trädgården, inte minst det här rågfältet som nästan också är manshögt, liksom de här lamporna.

Lars Krantz ger sig ut i rågåkern och berättar:

– Den här rågen har vi hittat i Finland. Det är en riktigt gammal sorts svedjeråg, och när det nu kommer att mogna under sensommaren och början av hösten och bli sådär riktigt gyllene, då kommer naturligtvis effekten av lamporna att bli ännu starkare.

– När stjärnhimlen också tänds upp under augustikvällarna och -nätterna här, så blir ju speglingarna ännu tydligare. Så vi har något framför oss och det ser vi fram emot!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer