”Under våra 15 år ihop har vi aldrig varit ifrån varandra så länge” – hör Eva och Anders berätta om hur det är när den ena är sjuk i covid-19 och den andra inte får hälsa på. Foto: Sabina Pettersson/SVT

Gävleparet var ifrån varandra i 58 dygn: ”Tänkte på henne hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj åkte Eva in akut till Gävle sjukhus där hon kollapsade. Hon kunde inte längre andas själv och fick snabbt sövas. Hon hann ringa till sin sambo Anders och berätta att hon hade covid-19. Efter 58 dygn fick de träffa varandra igen.

– Om jag inte hade åkt in hade jag nog dött hemma, eftersom jag slutade andas när jag kom till sjukhuset, säger Eva.

Hemma i lägenheten i Gävle väntade sambon Anders som höll kontakt med intensivvårdsavdelningen och försökte hålla sig sysselsatt om dagarna.

– Tankarna bara snurrade i huvudet. Det var en jobbig tid. Jag var tvungen att ringa hälsocentralen för att få sömntabletter för att kunna sova, berättar Anders Hullander. Det var en månad av ovisshet.

”Rädd än idag”

Efter 28 dygn väcktes Eva ur respiratorn, men det skulle dröja ytterligare 30 dagar innan hon fick komma hem.

– Jag har aldrig varit med om något värre, säger hon. Jag var rädd och är rädd än i dag att jag inte ska vakna när jag gått och lagt mig.

”Under våra 15 år ihop har vi aldrig varit ifrån varandra så länge” – hör Eva och Anders berätta om hur livet vändes upp och ner på grund av covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronakrisens ansikten i Gävleborg

Mer i ämnet