Oppositionen med Sören Görgård (C), till vänster, i spetsen tar till storsläggan mot kommunstyrelsens ordförande Markus Evensson (S) Foto: SVT

Evensson under press – oppositionen tar till storsläggan

Uppdaterad
Publicerad

Vallianspartierna i Ljusdal tar nu till storsläggan mot kommunstyrelsens ordförande Markus Evensson (S) genom att vägra honom ansvarsfrihet för 2019.

Bakgrunden till Centerpartiet, Moderaterna , Vänsterpartiets och Kristdemokraternas kritik mot Markus Evensson är två revisionsrapporter där det riktas kritik mot honom.

Det ena är i Evensson roll som ordförande för Stiftelsen Närljus där den tidigare vd:n sades upp på ett arbetsrättsligt felaktig sätt och därmed kostade stiftelsen närmare en halv miljon kronor i extra kostnader. Revisorerna anser att Evensson personligen kan bli skyldig betala den aktuella summan till stiftelsen. Det gör man med hänvisning till stiftelselagen.

”Självsvåldigt agerande”

Den andra är den omtalade studieresan till Skottland som Evensson gjorde mot kommunstyrelsen inrådan och som kommunens revisorer i sin revisionrapport för kommunen för räkenskapsåret 2019 anser vara ett förtroendeskadligt agerande.

– Vi har kommit fram till den gemensamma ståndpunkten att vi inte kan bifalla ansvarsfrihet för kommunstyrelsens ordförande för förra året, skriver oppositionsrådet Sören Görgård (C) i ett pressmeddelande.

Man anser att Evensson handlande har präglats av en självsvåldighet agerande i många ärenden. Ett agerande som inte varit förankrat hos samarbetspartierna eller hos oppositionen.

Hör Markus Evensson svara på kritiken i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.