Skylten på bilden har till viss del med artikeln att göra Foto: SVT

Experten: ”Allemansrätten gäller även på Mackmyra bruk”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni blossade en diskussion upp om allemansrätten i sociala medier till följd av badförbudsskyltar vid Mackmyra bruk.

Trots upprörda känslor hos de som tidigare använt badplatsen har Gävle kommun beslutat att de privata skyltarna får sitta kvar. Men enligt Filippo Valguarnera, expert på allemansrätten, är det ett märkligt beslut.

Det är flera personer som i sociala medier ifrågasatt om Mackmyra bruk, som bland annat omfattar bruksparken och golfbanan, kan förbjuda allmänheten från att använda badplatsen. Anledningen till att förbudsskyltarna satts upp beror på ungdomar som varit högljudda vid badplatsen om kvällarna:

”Det har blivit stökigt på kvällarna vilket har stört våra hyresgäster. Då måste vi som hyresvärdar ordna det. Därför har vi satt upp skylten”, säger markägaren Rickard Klingberg, på Mackmyra bruk, till Gefle Dagblad.

”Tror oss ha funnit en bra balans”

Mackmyra bruk menar på att allemansrätten inte gäller vid badplatsen eftersom det är planlagd kvartersmark. Av den anledningen kan de som markägare sätta upp skyltar som avvisar allmänheten från platsen även om naturområdet har betydelse för friluftslivet och det lokala samhället.

– Vi tror oss ha funnit en bra balans mellan att ge möjlighet att ta ett kvällsdopp och våra hyresgästers rätt till sömn, säger Rickard Klingberg, som valt att inte medverka på en intervju.

Rättsläget är oklart

Gävle kommun, som ansvarar för tillsynen av skyltar i kommunen, menar på att Mackmyra bruk inte får begränsa själva användandet av badplatsen. Däremot låter det skylten vara kvar och menar på att Mackmyra bruk som markägare har rätt att förbjuda allmänheten från att använda stigen ner till badplatsen. Men enligt Filippo Valguarnera, docent och universitetslektor vid Stockholm universitet, saknar kommunens beslut stöd i lag:

– Det finns ingen lag i Sverige som säger att allemansrätten upphör vid kvartersmark. Det är kommunens ansvar att pröva ärendet och utreda om det är uppenbart att allemansrätten inte gäller utifrån andra grunder, säger Filippo Valguarnera.

Naturvårdsverket som ansvarar för den centrala tillsynen av skyltar har valt att inte kommentera ärendet.

ALLEMANSRÄTTEN

• Allemansrätten är en rätt för alla människor att vistas i naturen och att i skog och mark plocka vilda blommor, bär och svamp.

• Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar (2 kap. 15 § regeringsformen). Allemansrätten är dock ingen lag och det finns heller ingen lag som exakt definierar den. Däremot omges allemansrätten av lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet, bland annat brottsbalken.

• Gränser för allemansrätten sätts i princip av markägarens intressen. Enligt Naturvårdsverket anses gång, cykling eller ridning på en enskild väg ingå i allemansrätten under förutsättning att vägen inte tar skada. Däremot är det straffbart att gå över tomt eller nysådd åker och annan ömtålig mark.

• Allemansrätten saknar motstycke i flertalet länder. Sverige, Finland och Norge har en gemensam tradition även om rättigheterna skiljer sig något. Rätt att röra sig till fots, att tillfälligt övernatta och att plocka bär och svamp ingår i alla tre länderna. I Danmark och på Island rörelsefriheten mer begränsad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.