Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vilken information fordonstillverkare kan samla in och om varför det saknas skäl till större oro, enligt Mobility Swedens vd Mattias Bergman. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Experten om X-trafiks elbussar från Kina: ”Fordonen är uppkopplade”

Uppdaterad
Publicerad

Nya fordon är i regel uppkopplade till tillverkaren, men branschföreträdare ser inget skäl till oro för att informationen hamnar i orätta händer.

– Tillverkare som skulle göra det skulle inte ha någon marknad, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden.

Militära underättelsetjänsten ser risker med Kinas intresse för den gröna omställningen i Sverige. I Gävleborg har nyligen elbussar av kinesiskt fabrikat börjat trafikera X-trafiks linjer och de är med största sannolikhet uppkopplade mot tillverkaren.

– Fordonen är i ökad grad uppkopplade, säger Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Mobility Sweden.

Kollektivtrafik

Gäller det även nya bussar?

– Ja, på bussar finns det lagkrav som har med kör- och viloregler att göra och i många länder handlar det också om hur fordonen ska beskattas så även bussar har behov av att vara uppkopplade,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet