Polisen visar två förfalskade sedlar (arkivbild). Foto: SVT

Affärer upptäckte falska sedlar – händelserna polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Två incidenter som rör förfalskade femhundrakronorssedlar har skett i Gävle under lördagen.

Först kom en kvinna in till en affär i centrala Gävle för att returnera en vara som inhandlats i veckan. Affären hade dock upptäckt att de sedlar som användes vid köpet var falska, och kunde se det när kvinnan ville göra en retur.

Affären ringde polisen, och personalen försökte få kvinnan att stanna kvar men hon avvek innan patrullen hunnit fram.

Någon timme senare kom ännu ett samtal till polisen – den här gången var det en man som försökte handla med en falsk femhundrakronorssedel på en stormarknad. Personalen upptäckte att sedeln inte var riktig och kunde stoppa köpet, men även där hade mannen lämnat platsen innan polisen hann fram.

De falska sedlarna beslagtogs och anmälningar är gjorda på båda händelserna, rapporterar polisens presstalesman Daniel Wikdahl. Misstanken gäller bedrägeri och olovlig befattning med falsk sedel, men man vet inte om de två fallen är kopplade till varandra.

Hur känner man igen en falsk sedel? Här är några tips från polisen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.