Familjecentralerna i länet möttes kring hedersförtryck och könsstympning. Foto: SVT

Familjecentralerna i länet kraftsamlar för att upptäcka hedersförtryck

Uppdaterad
Publicerad

I veckan träffades alla Gävleborgs familjecentraler i Gävle för erfarenhetsutbyte kring könsstympning och hedersförtryck. Syftet var att sprida kunskap och synliggöra frågan, men också att diskutera hur man ska jobba effektivare tillsammans för att upptäcka och förhindra könsstympning och hedersförtryck.

Bakom inbjudan stod familjecentralen i Sätra utanför Gävle tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg. I stadsdelen Sätra har man sedan en tid tillbaka arbetat med ett projekt mot just könsstympning då man identifierade ett behov efter samtal i sina föräldragrupper.

– Könsstympning tror jag att de flesta tar avstånd ifrån, men att det ingår i en hederskontext tror jag inte alla tänker på, säger Karin Berjlund, samordnare vid Sätra Familjecentral.

Detta är ju inget nytt? Har vi inte kommit längre?

– Nä jag tror tyvärr inte det, men jag hoppas att man efter den här dagen ska våga prata om det här och känna lite styrka i att våga börja ta i frågan, fortsätter Karin Berjlund.

Vikten av att vuxna vågar fråga

Petra Blom, stödsamordnare vid centrala elevhälsan i Norrköpings kommun och AMEL-mottagningen i Stockholm belyste vikten av att våga fråga och inte ge upp.

– Dels måste man ha kunskap i de här frågorna, dels måste man veta hur man ska fråga. När man ställer svåra frågor till barn och ungdomar så måste man veta vart man ska göra av svaret, säger Petra Blom.

Vad vill du att deltagarna ska ta med sig från dagen?

– Våga fråga. Samverka kring barnen så att ni får bra, vattenfasta, rutiner på plats.

Vad är en familjecentral?

En familjecentral är en verksamhet som riktar sig till barn och föräldrar och som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande. En familjecentral ska minst innehålla mödrahälsovård barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete.

Länets familjecentraler har en samordnare på varje central och de träffas regelbundet för att följa upp och arbeta vidare med frågor som berör hedersförtryck och könsstympning.

Källa: Familjecentralen Sätra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.