Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till familjen Jackson som strävar efter en hållbar vardag. I klippet visar de också upp några av sina äggproducerande höns. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Familjen Jackson vill leva hållbart: ”Flyget är en utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Jennie och Richard Jackson bor med barnen Tova Élise och Rowan i Villastaden i Gävle. De är ett av 32 hushåll som deltar i projektet ”Hållbar vardag”. Eftersom de har sin släkt i Kanada blir flyget en svår nöt att knäcka.

– Vi gör vad vi kan i vardagen och försöker minska hur mycket kött vi äter, berättar Jennie Jackson, som tillsammans med barnen lagar tacos med köttfärs och bönor när SVT Gävleborg hälsar på.

Gävle är en av 23 kommuner i landet som satt som mål att vara klimatneutrala till 2030. Som ett led i det arbetet har kommunen nyligen startat projektet ”Hållbar vardag” där 32 hushåll under ett år får chansen att lära sig mer om hur man minskar sin miljöpåverkan.

Fem teman under projektet

Under projektet som startade i maj arbetar de medverkande med fem olika teman: Transporter och resor, energi och avfall, konsumtion och återbruk, investeringar och sparande och mat. För tillfället är det maten som står i fokus som första tema.

Och frågan är hur mycket familjen tänker på mat ur ett miljöperspektiv.

– Ibland, ibland inte. Ibland är man så hungrig att man inte tänker på annat än mat, säger 10-åriga Tova Élise.

Släkten bor i Kanada

Familjen undviker bil och cyklar så mycket som möjligt. Men eftersom deras anhöriga bor i Kanada blir det en stor utmaning om man inte vill flyga.

– Det är väldigt tufft när man har all släkt på så långt avstånd.

I klippet följer vi med hem till familjen Jackson och hälsar bland annat på hos deras hönor som producerar en del av det som hamnar på matbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.