Hör Milly berätta om vargen som åt upp hennes favoritfår. Foto: Marcus Määttä/SVT

Milly, 8: ”Mitt favoritfår blev uppätet av vargen”

Uppdaterad
Publicerad

För en familj i Hällbo har vargen sedan tidigare varit ett djur i skogen som de vetat om men inte sett. Men under de senaste åren har däremot närvaron blivit alltmer påtaglig.

I samhället utanför Bollnäs sker en vargobservation nästan dagligen. Senast när en man på fyrhjuling såg tio vargar promenera genom byn.

Men det är inte alltid fredliga observationer. Familjen i Hällbo som SVT träffar har under den senaste månaden bland annat förlorat flera får.

Bland annat har åttaåriga Millys favoritfår blivit uppätet.

Hör familjen berätta om livet bland vargar i klippet ovan.

Vargbeståndet i Gävleborgs län

  • Gävleborgs län har cirka 80 stadigvarande vargar och berörs av ytterligare 40 vargar.  
  • Naturvårdsverket har beslutat om en miniminivå i länet om 35 vargar.  
  • Under våren 2020 har länsstyrelsen Gävleborg fått in fem ansökningar om skyddsjakt för olika vargar och godkänt två stycken.  
  • Familjen i klippet har ansökt om skyddsjakt men blivit nekade. Av länsstyrelsen Gävleborgs avslagsbeslut framgår att en enskild varg ska ha orsakat fyra angrepp under samma betessäsong eller befunnit sig 30 meter från människor vid upprepade tillfällen om skyddsjakt ska beviljas.  
  • Senaste licensjakten var år 2018 och då sköts två vargar. Senast i oktober 2020 fattar länsstyrelsen Gävleborg beslut om nästkommande licensjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.