Allt färre rattfyllerier anmäls i Värmland. Foto: TT

Får böta 43.200 kronor för rattfylleri

Publicerad

Det blev en dyrbar lördag för en Sandvikensbo i 30-årsåldern när han stoppades av polisen för en nykterhetskontroll.

När Sandvikenbon blåste i polisen alkoholmätare visade det sig att han hade motsvarande 0,8 promille alkohol i blodet. Det här hände lördagen den 2 december i år.

Sandvikenbon har nu fått ett strafföreläggande om att han gjort sig skyldig till rattfylleri från åklagarmyndigheten i Gävle. Eftersom Sandvikenbon är högavlönad anmodas han betala en rejäl slant. Sammanlagt blir dagsböterna på totalt 43 200 kronor.

Det här är strafföreläggande

Åklagaren kan låta bli att väcka åtal. Då blir det ingen rättegång. Åklagaren kan i stället besluta om strafföreläggande. Då får den misstänkte skriva under ett papper på att han eller hon är skyldig till brottet. Ofta får han eller hon då också böter.

Om den misstänkte inte vill skriva under ett strafföreläggande blir det rättegång istället. Man får bara ge strafföreläggande vid mindre allvarliga brott som till exempel snatteri, stöld eller små trafikbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.