2018 tar troligtvis Nordanstigspartiet plats i fullmäktige. Foto: Nordanstigspartiet/SVT

Fem frågor till Nordanstigs nya parti

Publicerad
Nordanstigspartiet är ungt. Det bildades våren 2018 och tog sig direkt in i kommunfullmäktige i valet. De fick över 4 procent av rösterna. Även om partiet är ungt är medlemmarna inga nybörjare. Stefan Bergh som kommer fylla partiets mandat i fullmäktige, som de verkar få, var tidigare centerpartist. Han startade det nya partiet tillsammans med bland annat representanter från Liberalerna och Moderaterna.

Ni lyfter fram både medborgarinflytande, skola, äldrevård, tillväxt och hållbarhet – hur ska väljarna veta var de har er när ni prioriterar i princip allt?

– Ska man få viktiga saker på plats måste man fokusera på många saker. Men med medborgarinflytande menar vi till exempel att kommuninvånarna ska kunna lämna in förslag genom en e-portal, och inte bara kunna ställa frågor på fullmäktigemötena. Vi tycker också att skolan är viktig och vill behålla den struktur som finns nu, medan andra partier vill centralisera och minska strukturen. Ska vi kunna locka fler företagare och invånare till kommunen är det ännu viktigare att skolan fungerar, säger Stefan Bergh (NOP) som är partiets förstanamn.

Ni lockar väljare som vill ha förändring – hur mycket förändring kan ni åstadkomma med ett mandat?

– I det parlamentariska läget vi har nu kan de olika blocken ha femton mandat var. Då är ett mandat viktigt.

Varför kunde ni inte driva dessa frågor inom era andra partier?

– Vi är bara ett fåtal som kommer från andra partier. Men personligen kände jag att jag inte fick fullt gehör för vissa frågeställningar i mitt tidigare parti.

Hur är relationen till era gamla partivänner?

– För mig är den förhållandevis bra, med de flesta inom politiken. Väldigt många duktiga, drivna, kloka människor jobbar med politik i Nordanstig men jag tror att vi behöver skala av lite partipolitik för att kunna ta större ansvar för invånarna. Vi behöver öka samarbetet, fokusera på det vi tillsammans kan åstadkomma, för i många sakfrågor tycker vi ganska likt lokalt.

Ni kan få en vågmästarroll i kommunen. Vad står på er kravlista för att ge ert stöd till ena eller andra sidan?

– Skulle vi hamna i en sådan situation när resultatet är fastställt är det viktigt för oss att behålla skolstrukturen som den ser ut nu. Det är också viktigt att vi börjar fatta beslut inom äldreomsorgen. Det har puttrat länge utan att komma framåt. Vi behöver ta bort lite partipolitiska värderingar, titta mer på sakfrågor och ta oss vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer