Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Sundström väntar på sin ansiktsoperation. Hör honom berätta om det jobbigaste: ”Alla är inte så hövliga”. Foto: Lari Honkanen/SVT

Fem månader efter björnattacken i Ljusdal: Pär och Evert ser fram emot nästa jakt

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått nästan fem månader sedan jägaren Pär Sundström och hans son Evert angreps av en björn i skogarna nordväst om Ljusdal under björnjakten. Nu väntar Pär på nästa ansiktsoperation.

– Så att jag slipper se ut som en kycklingsvål i ansiktet, säger Pär.

Pär har haft tid på sig att reflektera över attacken. Han är tacksam över att det inte gick värre än det gick, över att sonen Evert var med och kunde gripa in under björnattacken, och att det var han själv som blev riven i ansiktet av björnen.

– Jag är tacksam att det var mitt ansikte och inte Everts, säger Pär.

Björnattacken i Ljusdal

Evert blev skadad i vänstra handen efter att ha gett sig på björnen för att rädda sin pappa. Nu har handen läkt, men undantag av lillfingret som inte har full rörlighet.

Hämnas genom att äta upp björnen

Skinnet från den 14-åriga björnhonan är på beredning. Vad gäller köttet håller de på att prova olika recept för att göra björnköttet aptitligt, något som inte visat sig vara det lättaste. De har testat lövbitar, björnskav och björntacos.

– Lövbitarna var rätt goda, säger sonen Evert, men får inte medhåll av pappa Pär.

– Det är nån smak där i bakgrunden av björn som jag har svårt för. Men björntacos funkade ganska bra för att dölja smaken, säger Pär.

Hur är det att äta upp en varelse som nästan dödade er?

– Det är väl den optimala hämnden, säger Pär med ett brett leende.

Nästa björnjakt ska de vara med på igen. De har inte blivit traumatiserade av attacken och är inte rädda för en ny björnattack.

– Det är så osannolikt att det skulle hända igen, säger Pär och rycker på axlarna.

Klicka på videoklippet och hör om tiden efter björnattacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnattacken i Ljusdal

Mer i ämnet