Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Winqvist (M) vill agera för att skydda de unga medborgarna i kommunen mot användningen av lustgas. Foto: TT/SVT

Fick avslag på förbud mot lustgas – nu gör Bollnäs ett nytt försök

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har stoppat Bollnäs kommuns beslut om att förbjuda lustgas på offentliga platser – men nu uppger kommunen att de ska lägga ett nytt förslag i höst.

Tidigare i år meddelade Bollnäs kommun att de ville förbjuda lustgasanvändningen på allmän plats. Men det har länsstyrelsen satt stopp för. I myndighetens motivering till avslaget står bland annat:

”Det är oklart hur innehav av lustgas kan komma att störa den allmänna ordningen.”

Lustgasförbudet i Bollnäs

Men enligt Tommy Winqvist (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Bollnäs Kommun så kommer de ta ett nytt beslut till hösten.

– Vi får ju ta till oss av den kritiken som är framförd av länsstyrelsen. Därifrån kommer vi försöka ta fram ett beslut som mer överensstämmer med vad länsstyrelsen tror sig behöva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Svedjerot på länsstyrelsen i Gävleborg förklarar deras motivering och vad kommunen ska tänka på i klippet. Foto: Privat/SVT

Länsstyrelsen menar på att de behöver tänka på en rad saker om kommunen väljer att skicka in en ny ordningsföreskrift. En av dessa punkter är kring vad som stör den allmänna ordningen.

– De behöver fundera över om det är innehavet eller bruket som stör den allmänna ordningen säger Ulrika Svedjerot, länsassessor på länsstyrelsen i Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgasförbudet i Bollnäs

Mer i ämnet