Arkiv/TT Foto: Dan Hansson/TT

Fick cellgifter och strålning i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett halvår med strålning och cellgifter som bland annat medförde blodpropp i lungan fick en då 75-årig man från Gävle besked att hans tumör i bukspottkörteln trots allt gick att operera

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu både onkologen och kirurgkliniken vid Gävle sjukhus för felbehandlingen och bedömer vårdskadan som allvarlig, då mannen drabbades av både lunginflammation och lungemboli på grund av den felaktiga behandling han fick.

Ny diagnos på Akademiska sjukhuset

Drygt ett halvår senare fick patienten en förnyad medicinsk bedömning på Akademiska sjukhuset i Uppsala (AS) där konstaterades att patienten hade blivit feldiagnostiserad och fått fel behandling för sin tumörsjukdom, då det mycket väl skulle gå att operera tumören.

Många läkare inblandade

Flera kliniker var inblandade i vården och omhändertagandet av den 75-årige mannen och han skriver själv i sin anmälan att han tror att misstagen begicks för att det var så många olika läkare inblandade.

Ingen Lex Maria-anmälan gjordes

Chefläkarna för Division Operation/Diagnostik Gävleborg skriver i ett yttrande att händelsen inte blivit anmääld enligt lex Maria, eftersom det redan fanns en enskild anmälan  och utredningsarbeten redan pågick.

Även här får de ansvariga kritik från IVO som menar att enligt 3 kap. 5 § patientsäkerhetslagen (2010:659) så ska anmälan till IVO göras vid händelser som har medfört eller kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Detta ska vårdgivaren göra oavsett om det finns ett enskilt klagomål som berör samma händelse och om detta klagomål är under utredning hos IVO. Syftet är att vårdgivaren själv ska göra en utredning för att identifiera vad som orsakat  felbehandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer