Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmen på mordet på en svensk gängledare i Bagdad används som bevis i hovrättsförhandlingarna gällande mordet i Söderhamn 2022. Foto: SVT

Film på gängmord i Irak används i rättegång om Söderhamnsmord

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man från Hudiksvall sitter just nu gripen i Irak för ett mord på en svensk gängledare. En film som visar mordet i Irak används nu i hovrättsförhandlingarna gällande ett mord i Söderhamn 2022.

Dödsskjutningen i Irak inträffade på en vältrafikerad väg i den irakiska huvudstaden Bagdad. En skytt på motorcykel avlossade flera skott mot en stillastående bil. Hela händelseförloppet fastnade på film.

En 19-årig man från Hudiksvall greps kort därefter misstänkt för mordet.

Film används i Söderhamnsrättegång

Samma 19-åring stod åtalad för grovt vapenbrott efter mordet i Söderhamn i februari 2022 – men avskrevs senare.

Just nu pågår hovrättsförhandlingar i mordfallet och försvarssidan har åberopat filmen på mordet i Irak.

– Mordet i Irak har självklart ingenting med det här att göra. Försvaret visar filmen för att förstärka intrycket av att 19-åringen kan vara en alternativ gärningsman, säger åklagare Christer Sammens.

Viktor Isero, en av de morddömdas advokat, vill inte kommentera enskild bevisning.

– Det jag kan säga är att försvaret menar att det här mordet kan ha skett på ett annat sätt än det åklagaren och tingsrätten har kommit fram till. Till stöd för det har vi åberopat en stor mängd bevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.