Gör som politikerna – häng med fiskarna på tur på havet och se var vindkraftsparker är planerade. Foto: Bizz Sjöblom/SVT

Fiskare bjöd politiker från Gävleborg på båttur – i protest mot kustnära vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Fiskaren Dennis Bergman tog med sig ett 15-tal politiker från Söderhamn och Gävle på en båttur i Söderhamns skärgård – i protest mot de planerade vindkraftssparkerna utanför Storjungfrun.

– Om satsningen blir av kommer allt fiske i området att vara förstört för all framtid, säger han.

Dennis Bergman säger att han vill upplysa politikerna om vad det betyder.

– Det här är vår verklighet. Det är ingen prick på någon karta.

Vindkraft i Gävleborg

Han har, tillsammans med med sina kusiner och fiskekollegor Magnus och Lars-Göran från Norrsundet, tagit initiativ till båtturen.

– Vi hoppas att politikerna ska få en annan uppfattning än när de sitter på kommunhuset och tar sina beslut.

Uppskattad tur

Ett bra initiativ, tycker både Helene Börjesson (MP) från Gävle och Marja Myllykoski (M) från Söderhamn, även om de skiljer sig helt i sakfrågan. Helene Börjesson tycker att vindkraftsparkerna Utposten 2 och Storjungfrun ska få byggas, som ett nödvändigt ont:

– Vi kan inte fortsätta säga nej till den ena vindkraftsparken efter den andra, eftersom vi har ett ansvar att få fram fossilfri el, säger hon.

 – Man kan förlägga parkerna längre ut i havet, säger Marja Myllykoski (M).

Inga svar

Under den fyra timmar långa båtturen diskuterades hur fisket och andra näringar påverkas av just de här vindkraftparkerna.

– Det finns så många frågor som ingen har svar på, säger fiskaren Magnus Bergman som pekade ut de fiskeplatser de fiskar på idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet