Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskaren Carl-Åke Wallin är tveksam till att vindkraftparker kan förbättra fisket. Foto: Fredrik Israelsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fiskare tveksam till bättre fiske i vindkraftparker: ”Jag är skeptisk”

Publicerad

I Bottenhavet där fiskaren Carl-Åke Wallin från Rönnskär i Nordanstigs kommun och hans fiskarkollegor har sitt levebröd planeras flera stora vindkraftparker. Nu ska regeringen utreda om fiske och vindkraft kan samordnas – men Carl-Åke Wallin är skeptisk.

Totalt längs den svenska kusten handläggs just nu ansökningar om 24 parker enligt vindbrukskollen. Nu hoppas regeringen att vindkraften ska gynna fisket. Men Carl-Åke Wallin, som är fiskare och ordförande i organisationen Kustfiskarna Bottenhavet, är tveksam till att vindkraftparker i Bottenhavet skulle ge en sådan effekt.

– Jag är skeptisk, säger han.

Inga belägg för bättre fiske

Att storskaligt trålfiske i en vindkraftpark blir svårt är utredare på Havs- och vattenmyndigheten och fiskaren från Rönnskär, utanför Stocka, överens om – och än så länge finns inga belägg för att vindkraftverken skulle kunna göra fisket bättre.

Negativa faktorer

Dessutom finns ytterligare en rad negativa faktorer. Man vet till exempel inte om buller från vindkraftverken kan störa fisken eller hur de magnetfält som kan uppstå i anslutning till elkablar påverkar.

I videon ger fiskaren Carl-Åke Wallin, Kustfiskarna Bottenhavet, sin syn på saken. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer