Stenbergaskolan i Ljusne där idrottshallen totalförstördes vid en anlagd brand i maj 2013/Arkiv Foto: SVT/Arkiv

Fler anlagda skolbränder i Gävleborg senaste året

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborg var 8 av 16 skolbränder anlagda under 2017. Det visar en ny kartläggning av Brandskyddsföreningen, som nu uppmanar landets riksdags- och kommunpolitiker att agera för att vända utvecklingen.

Enligt nya siffror från MSB brinner allt fler skolor i Sverige. En kartläggning av Brandskyddsföreningen visar att det framför allt beror på ett ökat antal anlagda bränder.

Under två år har de avsiktliga skolbränderna ökat med 47 procent – från 292 fall år 2015 till 429 fall år 2017.

Hälften är anlagda

I Gävleborg var 8 av 16 skolbränder anlagda under 2017, vilket kan jämföras med 2015 då 6 av 12 skolbränder var anlagda.

– Sifforna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr verkar det här i allt större utsträckning betraktas som normalt. Om vi hade över 400 fall av anlagda bränder på svenska arbetsplatser skulle man genast ha tagit tag i problemet och börjat utreda vad det berodde på, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.