Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är högt tryck på hunddagisen nu, säger Natalie Swahn som driver ett hunddagis på Brynäs i Gävle. Hör mer i klippet. Foto: Agneta Brolin/SVT

Fler hundar i Gävleborg under pandemin – köerna växer till hunddagisen

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet fanns drygt 35 800 registrerade hundar i Gävleborg, enligt Jordbruksverket. Det är 1 300 fler än när pandemin startade för två år sedan.

Att hundarna blir fler märks tydligt hos hunddagisen där köerna nu växer.

– Idag är det fullt. Vi har 41 hundar på dagis och 50 plus på kö som vill ha en plats, säger Natalie Swahn på Pomitit hunddagis på Brynäs i Gävle.

Där, och på flera andra hunddagis, ser man att det är många som skaffat hund för allra första gången och Natalie Swahn menar att det finns en risk att inte alla inser hur mycket tid och omsorg en hund kräver.

– Det är ett ansvar man köper sig, säger Natalie Swahn.

Hundpsykologen Vera svarar på frågor om hundar under torsdagen. Du hittar chatten här.

Inte fler djurskyddsärenden

Trots kraftig ökning av antalet hundar ser djurskyddsenheten på Länsstyrelsen ingen ökning av antalet anmälningar om hundar som far illa.

– Vi har haft ett antal omhändertaganden, men det är inte fler anmälningar än 2019 eller 2020, säger Jenny Bransell, länsveterinär på Länsstyrelsen Gävleborg.

I klippet berättar Natalie Swahn om trycket på hunddagiset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer