De styrande i Gävle kommun har presenterat sin kommande budget som är på 6,7 miljarder kronor. De vill bland annat göra satsningar på att fler ska få jobb och bygga nya bostäder. Foto: Jessica Gow/Hasse Holmberg/TT

Fler jobb och nya bostäder – satsningar som de styrande i Gävle vill göra

Uppdaterad
Publicerad

De styrande i Gävle kommun har presenterat sin kommande budget som är på 6,7 miljarder kronor. Nya företag, ungas psykiska ohälsa och vuxenutbildningar. Det är några delar som majoriteten i Gävle vill satsa på i sitt förslag till återstartsbudget.

6,7 miljarder kronor ska fördelas, med vikt på nya företagsetableringar och klimatet. I ett första skede vill Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiets bland annat satsa 100 miljoner kronor fram till 2025 för åtgärder i en ny klimatanpassningsplan.

Planen är att bygga en starkare motståndskraft mot framtida extremväder och klimatförändringar.

Nya bostäder, förskolor och skolor

Majoriteten vill också göra satsningar på att fler ska få jobb, skriver Gävle kommun i ett pressmeddelande.

Föra att möta Gävlebornas behov ska det de kommande åren också investeras över sex miljarder kronor i nya förskolor, skolor, bostäder, äldreboenden och infrastruktur.

Satsningar som de styranade vill göra 2022

• Fram till 2025 satsas 166 miljoner kronor för att möjliggöra mer verksamhetsmark för företag som vill växa och företag som vill etablera sig i Gävle.

• I ett första skede satsas 100 miljoner kronor fram till 2025 för åtgärder i en ny klimatanpassningsplan, som bygger en starkare motståndskraft mot framtida extremväder och klimatförändringar.

• Skolan fortsätter prioriteras i budget och ges en ramökning med över 81 miljoner kronor, utöver det tillkommer lika mycket i resursförstärkning genom statsbidrag. Ett särskilt fokus behöver nu läggas på att prioritera ungas psykiska ohälsa samt möta upp den utbildningsskuld som pandemin skapat.

• En storsatsning på 22 miljoner kronor införs årligen för att fortsätta moderniseringen av den lokala arbetsmarknadspolitiken genom att bygga ut vuxenutbildningarna, med ett särskilt fokus på yrkesutbildningar. På så sätt förbättras kompetensförsörjningen och möjliggör för fler att gå från arbetslöshet till jobb.

• Betydligt fler medarbetare ska erbjudas trygga anställningar framför tim- och kortidsvikariat för att både förbättra arbetsmiljö och kontinuiteten för brukare/kunder. Ofrivilliga delade turer inom omsorgen ska avskaffas inför 2023. Under 2022 ska en handlingsplan tas fram för hur genomförandet kan ske inom Omvårdnadsnämnden och Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden. I ett första steg satsas 20 miljoner kronor 2022 för att förbereda detta.

• Inom ramen för Stadsdelslyftet görs nu en rad satsningar för att minska ojämlikheten, bland annat satsas 25 miljoner kronor på att rusta upp och utveckla idrottshallen i Andersberg inklusive nya spontanidrottsytor. Därutöver satsas 4 miljoner kronor för att skapa en tryggare trafiklösning inklusive en tryggare busshållplats vid korsningen till Vinddraget på Skogmursvägen.

Källa: Gävle kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.