”Det är alltid fullt upp på krismottagningen Stickan, men nu under corona har trycket från hjälpsökande ökat ytterligare”, berättar samtalsterapeuten Johan Pliakas. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Fler män som slår sina närmaste söker hjälp under corona

Uppdaterad
Publicerad

Isolering är en riskfaktor för våld i nära relationer och det märks även av hos krisorganisationen Stickan i Gävle, dit männen som slår söker sig för att få hjälp.

Det är alltid fullt upp på krismottagningen Stickan, men nu under corona har trycket från hjälpsökande ökat ytterligare.

– Vi märker också av corona i våra samtal med männen, för vissa har det blivit lugnare nu, och för andra värre, berättar samtalsterapeuten Johan Pliakas.

Han förklarar också att ensamheten för de som utövar våld äkat i och med corona vilket i sin tur kan trigga våldet och på så sätt blir det en ond cirkel. Pliakas förklarar grundproblematiken med män som blir våldsamma såhär:

– De behöver nå ett högre egenvärde och en djupare själv-medkänsla vilket är förutsättningen för att känna med och förstå andra. En inre kompass som vilar i förståelse, tillit och omsorg både till sig själv och den man säger sig älska. Detta istället för att ständigt uppleva misstro, beredskap och utsatthet.

Hör mer om hans tankar kring varför män slår i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.