Fler vill starta eget

Uppdaterad
Publicerad

Företagsamheten ökar för fjärde året i rad i Gävleborg, det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Intresset att starta eget ökar i synnerhet bland människor med utländsk bakgrund.

– Jag tror att alla har en dröm om att starta eget, de flesta i alla fall, och som tandtekniker ville jag ha något eget en dag, säger Salar Saidi.

När Salar Saidi var 16 år gammal tvingades han fly till Sverige från Iran på grund av politiska själ. Idag har han haft ett eget företag i snart fyra år och enligt honom så är språket nyckeln till framgången.

Färre går i konkurs

Det anordnas en del event och informationskvällar kring att starta eget i de olika kommunerna, just för att intresset är stort. Ny statistik visar även på att allt fler företag lever kvar, år 2012 var det 177 företag som gick i konkurs men förra året gick siffran ned till 137 företag som tvingades läggas ned.

– Jag hoppas att det fortsätter att gå nedåt med antalet konkurser, i en perfekt värld är det en följd av att folk tar del av den hjälp som finns och att det finns ett ganska stort utbud av aktörer som hjälper till, säger Peter Westby som är näringslivsutvecklare i Gävle kommun.

Almi vill utveckla företag

På Almi som hjälper till med att starta egna företag så satsar de nu på att utveckla de företag som drivs av människor från andra länder.

– Det är en viktig grupp att ta vara på, man har med sig andra erfarenheter och kunskaper. Det är en stor potential där att ta vara på för oss och det är ett bra bidrag till tillväxt och utveckling i vårt län, säger Hans Astorin som är vd på Almi GävleDala.

Se det längre inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.