Shah Jalal, Gävleborgs smittskyddsläkare. Foto: SVT/TT

Flera fall av den brasilianska virusvarianten i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer i Gävleborg har konstaterats smittade av den brasilianska virusvarianten. Det är den första gången denna virusvariant påvisats i Sverige.

– Det är oroväckande, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal.

Ett mindre klusterutbrott med fyra fall av den brasilianska virusvarianten har konstaterats. Det är den första gången denna virusvariant påvisats i Sverige.

– Det är ett mindre klusterutbrott, vi har fyra fall av varianten. Vi fick veta det här igår kväll. Det är första gången i landet, men ingen är i behov av sjukhusvård, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal till SVT Nyheter Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

Regionen kommer att utlysa nya lokala restriktioner från och med tisdag. Exakt vad de innehåller kan Jalal inte gå in på nu men säger att de kommer att kommunicera det på måndag.

Vet ni hur personerna har smittats?

– Personerna har inte rest utomlands, men inom landet. Vi vet inte exakt hur personerna smittats, om det är ute i samhället, men vi forsätter med fördjupad smittspårning.

”Mycket oroväckande”

Kunskapen om den nya virusvarianten är begränsad, men misstänks ha större smittsamhet. Det är oklart om den påvisade virusvarianten ger en mer allvarlig sjukdom, skriver region Gävleborg.

Regionen uppmanar alla inresande till Sverige att stanna hemma i minst sju dagar och att testa sig.

Vad tänker du om att den här varianten har hittats i Gävleborg?

– Det är mycket oroväckande. Och det är inte bara den brasilianska, utan även brittiska varianten. Det sprids jättefort, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet