Foto: TT

Flera frakturer hittade hos spädbarn i Gävle – lex Maria-anmälan upprättad

Uppdaterad
Publicerad
Region Gävleborg har uppfört en lex Maria-anmälan efter att ett barn med flera ovårdade frakturer kommit in till akutmottagningen på Gävle sjukhus.

Barnet har sedan födsel varit i kontakt med sjukvården i Gävle flera gånger på grund av dålig viktuppgång. Någon orosanmälan till socialtjänsten har ändå inte upprättats, trots tecken på vanvård.

Nya och äldre frakturer

Vid ett besök till akutmottagningen fann man en lårbensfraktur, och vid närmare eftersökning ett antal äldre frakturer också. Barnet är tre månader gammalt och omhändertas direkt efter undersökningen.

– Jag beklagar bristerna i samband med de kontakter barnet haft med hälso- och sjukvården. Initiativ har tagits så att barnhälsovårdsenheten nu fortlöpande kommer att utbilda och informera personal om regler och rutiner för orosanmälan för att undvika att barn far illa. Vi gör nu också en anmälan enligt lex Maria för att få en oberoende granskning av detta fall, säger Tommy Lundmark, chefläkare Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer