Tvåsitsig Viggen Foto: Cissi Eriksson Granér

Flygmuseet i Söderhamn nedläggningshotat

Uppdaterad
Publicerad

Flygmuseet på gamla F15 i Söderhamn drivs av en ideell förening. Men medelåldern på medlemmarna är runt 75 år och nu är oron stor över att museet kan tvingas till nedläggning.

Det var stor glädje på flygmuseet när det firades att det var exakt 50 år sedan stridsflygplanet Viggen hade sin jungfrufärd. Men bakom glädjen finns oron över museets framtid och överlevnad.

– Tyvärr är det så att åren går. Vi blir bara äldre och äldre. De äldsta har passerat 90 och vår yngsta är 60 år gammal. Medelåldern ligger på någonstans mellan 75 och 80 år. Det innebär tyvärr att förr eller senare kommer det här att läggas ner, säger ordföranden Jörgen Rystedt.

Modern flygsimulator

Att museet har 10 000 besökare varje år och en av Europas mest avancerade och verklighetstrogna flygsimulator är en klen tröst om det inte finns människor som kan hålla det vid liv. Idag arbetar runt 50 personer helt ideellt för att hålla det öppet varje dag året runt. De flesta har ett förflutet på F15 och tillsammans har de kunskap om varenda pryl som finns här. Flera som fortfarande guidar har passerat 90 år.

– Vi är här ett par dagar i veckan och underhåller. Det är inte bara att damma av flygplanen utan mycket annat runt omkring, säger Bengt Olsson som arbetade som flygmekaniker på F15.

Bundna till de med inkomst

Yngve Unosson, också han 90 år, var kontrollingenjör på F15. Han tror inte att ungdomar intresserar sig av militärhistoria numera och räds över att museet kan tvingas stänga.

– Det är naturligtvis ett bekymmer. Jag törs inte tänka på det. Det är många här som lagt ner många timmar, säger han.

Med hjälp av Arbetsförmedlingsprojekt kan drygt två heltidstjänster bemanna museet och det har hjälpt till med föryngringen något. Men det är de yngre eldsjälarna som saknas, säger Jörgen Rystedt.

– Eftersom att vi jobbar helt ideellt har vi inte möjlighet att betala några löner och då är vi bundna till de som redan har inkomst och det är pensionärerna. Vi har tyvärr inte lyckats locka hit några yngre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.