Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Stellan Fagrell om problemet med nedskräpning vid platsen. Foto: Privat/SVT

Folk bajsar vid fornminnet i Kårböle: ”Otrevligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fornminnet i Kårböle har inte bara besökare som är nyfikna på minnesstenen. Nu gäckas platsen av nödiga förbipasserande som väljer att uträtta sina behov – i närheten av fornminnet. Något som retat upp byalaget i Kårböle.

Fornminnet vid Kårböle Skans i Ljusdals kommun är från 1600-talet. Men i stället för att prydas av en städad natur kan man som besökare nu mötas av toapapper som ligger och skräpar på marken.

– Jag utgår från att det är den strida strömmen av förbipasserande som rastar och så blir de nödiga och går in i skansen. Jag tror inte att de som endast kommer till skansen för att besöka forminnet gör sina behov där, säger Stellan Fagrell som är ordförande i byalaget i Kårböle till SVT:s Morgonstudion.

Skansen är stor 70x90 meter omgiven av hög vall och kom till 1644 när det var krig. Då befäste man platsen och minnessten vid ingången till skansen sattes upp 1929.

Byalaget i Kårböle vill bygga ett utedass, men Riksarkivarieämbetet, Trafikverket och länsstyrelsen har olika argument för att inte bygga ett dass där. Enligt Stellan Fagrell  har Trafikverket en annan rastplats tolv kilometer bort och de tycker att det räcker.

Just nu mals ärendet i byråkratins kvarnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer