Sedan drygt ett år tillbaka har Arbetsförmedlingen skärpt rutinerna och ökat kontrollen och det har lett till en kraftig ökning av bidrag som krävs tillbaka. Och på Arbetsförmedlingen misstänker man fusk i många fall.
”Arbetsförmedlingen naiv”
– Vi har haft bristfällig kompetens och kunskap och vi har varit naiva och inte trott att man är ute efter att fuska till dig pengar, säger Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingarna i Gästrikland.
Stefan Wedin är chef för den avdelning på Arbetsförmedlingen centralt som utreder ärenden där det misstänks fusk eller felaktigheter och återkrav kan bli aktuellt.
– Vi har ett ökat antal impulser om felaktigheter och inom Arbetsförmedlingen har medvetenheten höjts om att det finns problem, säger Stefan Wedin.
Misstänkta skenanställningar
Fram till november i år har Arbetsförmedlingen i Gävleborg krävt tillbaka 5,4 miljoner kronor från föreningar, företag och privatpersoner. Och det är 3,6 miljoner kronor mer än vad som krävdes tillbaka under hela 2014. Då är decembers månad inte inräknad. I hela riket har 104 miljoner krävts tillbaka hittils i år, och det är 43 miljoner mer än under hela 2014.
– Något vi kan se och misstänka ibland är att det i själva verket handlar om skenanställningar, säger Stefan Wedin på arbetsförmedlingen.
– Vi kan se att avsikten var att den här personen inte skulle utföra ett arbete av betydelse. Det kan vara sånt vi får in som tips eller att vi fattar egna misstankar.
Fusk med anställningsstöd
Den vanligaste orsaken till att bidrag krävs tillbaka är när företag eller föreningar inte betalat in arbetsgivaravgifter till Skatteverket. Trots att de fått bidrag från Arbetsförmedlingen för att ha personer anställda. De återkraven står för runt 60 % av det totala återkravsbeloppet.
– Vanligast är mindre arbetsgivare eller mindre föreningar där man hävdar att orsaken är slarv eller okunskap. Men det handlar också om att man medvetet struntat i att redovisa, konstaterar Stefan Wedin.
Samarbetar mot ekonomisk brottslighet
Arbetsförmedlingen har ökat kunskapen hos anställda men också anställt fler som granskar och utreder misstänkta oegentligheter. Detta är en del av Arbetsförmedlingens arbetet mot grov ekonomisk brottslighet som man gör tillsammans med 11 andra myndigheter.
– Vi är fortfarande i en uppbyggnadsfas.
Tror du att ni kommer att avslöja fler fuskare i framtiden genom skärpta kontroller och rutiner?
– Ja eller att vi förhindrar att det blir ett fusk, vi blir bättre på att göra rätt från början, tror Charlotte Humling chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.