Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yrkandena är oroväckande höga enligt förhandlaren Klas Larsson, men vad bör hyresgästerna ställa in sig på? Hör honom samt Lisa Hjelm på Fastighetsägarna, som vill höja hyrorna mest i Gävleborg. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Förhandlaren om hyreshöjningarna i Gävleborg: ”Man får ont i magen”

Publicerad

Både kommunala och privata hyresvärdar vill höja hyrorna långt mer än vanligt. Hyresgästföreningen pratar med oroliga hyresgäster varje dag.

– De känner sig extremt bekymrade, säger förhandlaren Klas Larsson.

Hyresgästföreningen är van vid att förhandlingarna brukar sluta med hyreshöjningar på omkring två procent. I år är lägsta yrkandet i Gävleborg på drygt fyra procent och högsta närmare elva. Föreningens bedömning är att flera hyresgäster inte klarar sådana ökningar.

Fastighetsägarna, som förhandlar åt privata hyresvärdar med sammanlagt 95 fastigheter i Gävleborg, ser sig dock tvingade att höja hyrorna rejält.

– Naturligtvis så studsar man till men det är kostnader som drar i väg just nu och hyresrätter är inte undantagna, säger Lisa Hjelm vid Fastighetsägarna Mittnord.

Hör Lisa Hjelm och förhandlaren Klas Larsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.