Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hofors ska bli mer attraktivt” – hör Trafikverkets projektledare Mikael Oscarson om vägarbetet och vad som orsakat förseningarna. Foto: Stefan Larsson/SVT

Försenad och miljoner dyrare – E16 genom Hofors snart klar

Uppdaterad
Publicerad

Ny asfalt ligger på vissa vägsträckor och gatustenar börjar placeras ut. Ombyggnationen av E16 genom Hofors är förvisso försenad men går nu in i sitt slutskede.

Arbetet med E16 genom Hofors påbörjades i april 2022. Sedan dess har de 6 000 fordonen som kört vägsträckan varje dygn haft en långsammare och guppigare resa. Så är det i mångt och mycket fortfarande, när arbetet nu börjar närma sig sitt slut.

– Vi har asfalterat halva sträckan redan men vi måste göra det i steg. Så vi färdigställer en del, flyttar över trafiken dit för att färdigställa en annan del, säger Trafikverket projektledare Mikael Oscarson.

”Kommer stanna på mellan 60 och 70 miljoner”

Arbetet har handlat om att göra vägen snyggare och stabilare men ledningar under vägen har också bytts ut. Arbetet skulle ha stått färdigt i somras men efter en rad förseningar är det i november allt ska vara klart, berättar Mikael Oscarson.

Notan för bygget väntas bli högre än tänkt.

– Upphandlingen var på mellan 40 och 50 miljoner och nu kommer det att stanna på mellan 60 och 70 miljoner innan det är klart, säger Mikael Oscarson.

Hoforsbor som SVT Gävleborg pratar med verkar ha ledsnat på vägbygget och ser fram emot att det ska bli klart.

– Det borde ha gått fortare, säger Ilkka Konttaniemi, som också är ledamot i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.