Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ofta finns våldet där hela tiden” – se forskaren Sara Skoog Waller berätta om vikten av att vara uppmärksam. Foto: SVT Design

Forskaren tipsar – så kan du hjälpa barn som bevittnar våld

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska du tänka på för att hjälpa barn som utsätts för att bevittna våld i nära relation? Forskaren Sara Skoog Waller tipsar om tre sätt som omgivningen kan tänka på.

När barn är med om våld i nära relation påverkar det hela barnets tillvaro, menar Sara Skoog Waller.

– Det är bland annat därför som våld i nära relation är så traumatiserande. Det kan också vara en förälder som barnet är i beroendeställning till som utövar våldet, säger hon.

Kan få fysiska problem

Det finns flera exempel på hur barn kan påverkas.

– Barnet kan få problem att hantera känslor, bli avstängt eller utåtagerande och det kan bli svårt att fokusera i skolan. Barnet kan även få fysiska problem, som ont i huvudet och magen eller få sömnproblem och drömma mardrömmar. Så det kan påverka barn på ett genomgripande sätt.

Enligt forskaren Sara Skoog Waller visar forskning att barn drabbas lika mycket av att bevittna våld som direkt våld mot sig själv.

”Ofta finns våldet där hela tiden” – se forskaren Sara Skoog Waller berätta om vikten av att vara uppmärksam i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer