Regeringen avsätter drygt 800 miljoner kronor för att stärka Sverige som forsknings- och innovationsland. Foto: TT

Forskningssamarbete ska ge bättre sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg och ett antal landsting och regioner har undertecknat ett nytt avtal om samarbete kring forskning och utveckling.

– Det är naturligtvis glädjande. Det innebär att vi kan stärka vårt samarbete kring forskning. Region Gävleborg bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. Genom forskning får vi tillgång till ny kunskap. Det förbättrar möjligheterna till att kunna ge god hälso- och sjukvård till länets invånare, säger Katarina Wijk, Region Gävleborgs forskning- och utvecklingschef samt förvaltningschef för forskning och samhällsmedicin.

Samarbete till 20124

Avtalet gäller perioden 2018-2024 och kommer att bedrivas inom ramen för det regionala forskningsrådet i Uppsala-Örebroregionen (RFR). Målet är att lösa hälsoproblem eller identifiera faktorer som leder till ökad hälsa.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Korta fakta Regionala Forskningsrådet i Uppsala-Örebroregionen

Regionala Forskningsrådet i Uppsala-Örebroregionen (RFR) är ett avtalsbaserat forskningssamarbete inom klinisk forskning där Region Uppsala, Region Örebro län, Landstinget Sörmland, Landstinget i Värmland, Landstinget Dalarna, Region Västmanland och Region Gävleborg ingår.

Genom att årligen utlysa forskningsanslag till forskare och forskarstuderande bidrar RFR till att stärka den kliniska forskningen inom Uppsala-Örebroregionen. Under 2017 beviljades ett 40-tal forskare medel till en summa av 15 miljoner kronor. Administrationen för RFR ligger hos Region Gävleborg. Katarina Wijk är föreståndare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.