Minskning av lodjursstammen föreslås i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborgs viltförvaltningsdelegation föreslår en minskning av länets lodjursstam. Nu är det upp till Naturvårdsverket att besluta i frågan, skriver Jaktjournalen.

I länets viltförvaltningsdelegation har det beslutats om att föreslå en ny nivå för föryngringar av lodjur i länet, rapporterar Jaktjournalen. Nuvarande nivå är 13 föryngringar per år, förslaget är en sänkning till 10.

Utifrån föryngringar beräknas hur många individer som finns i länet, och utifrån nuvarande miniminivå består stammen av cirka 70 individer, men med en minskning av föryngringar kan stammen minskas med 15 stycken.

– Då finns större möjlighet till jakt, säger Simon Viklund på Länsstyrelsen i Gävleborg till SVT.

Angriper tamdjur

I viltförvaltningsdelegationen sitter förutom politiker och tjänstemän även representanter från olika intressegrupper. Det fanns förslag om att både sänka nivån ytterligare, men även att utöka den.

Argumenten för en sänkning av stammen handlar om att lodjuren angriper tamdjur och att de påverkar jaktintressen när de bland annat tar rådjur.

En översyn av lodjursstammen har gjorts i hela landet och Naturvårdsverket väntas fastslå de nya nivåerna under våren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.