Under förra veckan var en delegation från Gävleborg i Stockholm och lämnade över ett förslag till civilminister Lena Micko (S) om hur en statlig myndighet skulle kunna etablera sig i länet med placeringsort Bollnäs. Förslaget har arbetats med under lång tid.
– Det finns två färdiga detaljplaner som är vikta för det här intill resecentrum i Bollnäs, allt är förberett och vi har planerat sedan 2016. Platsen är vald med omsorg för att kunna säkra kompetensförsörjning på både kort och lång sikt, säger Peter Eriksson, näringslivschef i Bollnäs kommun.
1 200 nya arbetstillfällen
Med det nya resecentrum och kollektivtrafiken tror delegationen att Bollnäs blir en utmärkt plats. Förberedelsearbete har pågått länge och det är tänkt att 28 000 m2 lokaler och 1 200 arbetsplatser ska rymmas, om myndighet placeras i Bollnäs.
– Den tänkta platsen vid resecentrum i Bollnäs är väldigt strategisk och uppfyller de kriterier som kan tänkas ställas om myndigheten hamnar här. Från Bollnäs kan man åka kollektivt till flera delar av länet utan att byta färdmedel, säger Peter Eriksson och fortsätter:
– Bollnäs skulle påverkas positivt om det här blir verklighet. Det skulle bli en större arbetsrotation vilket är positivt för Gävleborg. Människor skulle söka sig till nya tjänster och det skulle bli en ökad inflyttning här, något som skulle ”boosta” arbetsmarknaden i en region som behöver det.
Ännu flera oklarheter
Det är fortfarande inte känt vilken myndighet som kan placeras i Bollnäs. Inte heller är det känt om det är en befintlig myndighet som flyttar dit eller om det är en ny myndighet. Det är också okänt när myndigheten kan vara på plats och dra igång verksamheten. Men näringslivschefen Peter Eriksson har en spaning.
– Regeringen presenterade i början av september förslag att de vill inrätta en ny myndighet för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen. Om staten bestämmer att den myndigheten hamnar i Bollnäs är allt klockrent överrensstämmande. Då kan vi med marginal erbjuda nybyggda lokaler klara att flytta in i med start 2023, säger han.
Statlig satsning om att flytta ut statlig verksamhet från storstäderna
Regeringen tillsatte 2015 en parlamentarisk kommitté med uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen nationell politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder. Det slutliga förslaget överlämnades till regeringen i början av 2017 och det innehöll en sammanställning av 75 förslag. Bland annat rekommenderade landsbygdskommittén att 10 000 tjänster vid statliga myndigheter i Stockholm under en 5- till 7-årsperiod ska omlokaliseras. Dessutom: när en ny myndighet inrättas, ska en lokalisering utanför storstadskommunerna alltid vara förstahandsalternativet.
Källa: Bollnäs kommun