Äldreboendet förfaller. Personal har felanmält i flera år – utan resultat. Foto: SVT.

Äldreboende i Hudiksvall står och förfaller: ”Ett sjunkande skepp”

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet Forsagården utanför Hudiksvall förfaller. Trots upprepade larm från personalen lappas fastigheten provisoriskt år efter år.

– Det är ett sjunkande skepp, säger en i personalen.

Äldreboendet har fått låga betyg i en enkät som de äldre och deras anhöriga har fyllt i gällande boendemiljön.

När SVT besöker Forsagården är felen på fastigheten många och uppenbara. I en lägenhet är tapeten fläckig av fukt från golv till tak. I ett av personalens arbetsrum har tapeten släppt och blivit fläckig av fukt.

Hinkar samlar upp vatten

Ett fönster är totalt fuktskadat. I en korridor står hinkarna kvar från helgen, då de samlade upp vattnet som droppade från taket.

– Det här har vi tagit upp på skyddsronder år efter år. Det lappas ihop provisoriskt men kommer tillbaka. Det här är ett sjunkande skepp, säger en i personalen på Forsagården.

Fastigheten ägs av kommunens tekniska förvaltning. På fastighetskontoret känner man till takläckaget i vinter. Men att personalen ställer ut hinkar var och vartannat år och att det finns fuktskadade lösa fönster har inte nått fastighetschefen Charlotta Butler tidigare, menar hon.

Har felanmälts i flera år: ”Inte nått mig”

Forsagården är inte underprioriterat. Det är bara det taket, just nu, som har gjort sitt. Vi har lyckats hålla det i schack under några år men nu behöver det nog en större åtgärd, säger Charlotta Butler.

Men detta är inget nytt problem enligt personalen på Forsagården. När SVT begär ut felanmälningar från äldreboendet framkommer det att allvarliga vattenläckage har felanmälts 2014, 2015, 2016 och 2018.

 – Det har inte nått mig personligen men vi ska följa upp detta. Det ska inte läcka in år efter år, om det har gjort det, säger Charlotta Butler.

LÄS MER: Se bilder från äldreboendet här

Fakta: ”Så tycker de äldre om äldreomsorgen”

Undersökningen görs av Socialstyrelsen och omfattar hela riket.

Personer över 65 år som bor på ett särskilt boende får svara på frågor om omsorgen och miljön, bland annat.

När den äldre inte kan svara själv får en anhörig eller god man svara.

I Hudiksvall skickades enkäten ut till 421 personer. 224 svarade.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.