Magnus Ernström är projektägare. Foto: SVT

Första elvägen i världen

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg är först ut i världen med att bygga en elväg och i veckan restes de första stolparna längs E16.

I juni kommer två hybridlastbilar börja köra på den två kilometer långa elvägen, på E16, mellan Kungsgården och Sandviken.

I veckan restes de första stolparna som ska hålla upp ledningen för lastbilarna.

– Det inre körfältet kommer spärras av fram till juni, resterande stolpar kommer sättas upp. Sedan kommer det att testas och det blir det invigning den 22 juni, säger Magnus Ernström, projektägare Region Gävleborg.

Gävleborg först ut

Eftersom Region Gävleborg är först ut i Europa och till och med världen, med att bygga en elväg, så intar de en ledande position inom klimatforskningen. Magnus Ernström tror att det kommer att betyda mycket för regionen.

– Vi jobbar med att nyttja intresset för elvägen, som är enormt. Det är den första i världen. Många andra länder är intresserade och kommer komma hit och titta. Vi vill att företag här ska ta fram produkter och tjänster kring den nya tekniken. Det här kommer gå bra, billigt och miljövänligt, säger Magnus Ernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.