Den 26-åriga kvinnan förs in i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Cissi Eriksson Granér, SVT

Två häktades för åldringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen häktades en 26-årig kvinna som den första av fyra personer som är misstänkta för åldringsbrott i Gävleborg och på flera andra håll i landet. På eftermiddagen häktades en 27-årig man.

Åklagare Christer Sammens är förundersökningsledare i en utredning som fick ett oväntat genombrott när två personer som var efterlysta överlämnade sig själva till polisen.

Kort efteråt kom även beskedet att ytterligare två personer som eftersöktes med hjälp av en europeisk arresteringsorder gripits när de försökte passera gränsen mellan Danmark och Tyskland.

Tillvägagångssättet vid brotten har ofta varit ofta att kvinnorna knackar på hos äldre personer för att be om ett glas vatten. Sedan tar man sig in i bostaden och stjäl pengar och smycken.

Drabbad av samvetskval?

På fredagförmiddagen hölls den första häktningsförhandlingen, mot en 26-årig kvinna. Hon hade erkänt och häktades som på sannolika skäl misstänkt för grov stöld vid ett trettiotal tillfällen.

– Jag vet inte, om hon har drabbats av samvetskval eller om hon har insett att hon är överbevisad på något sätt, det är svårt att säga, kommenterar Jan Nyman, försvarare, sin klients erkännande.

Förstår hon vad hon har utsatt de här åldringarna för?

– Nej, det vet jag faktiskt inte. Som sagt, det är en ny inställning. Vi har inte hållit några djupgående förhör så det är för tidigt att svara på.

När hon greps sist, för ett år sedan, var hon gravid. Var är barnet idag?

– Vi har inte gått in på vart barnet befinner sig. Jag förmodar att det befinner sig hos släktingar. Graviditeten har vad jag förstår avlöpt bra.

Hon såg tagen ut under förhandlingen, håller du med?

– Det är klart att hon är tagen. Hon har varit internationellt efterlyst och har själv inställt sig hos polisen så det är klart att hon är tagen av situationen.

Ännu en häktad

På eftermiddagen häktades också en 27-årig man som misstänkt för åldringsbrott. Han hade överlämnat sig till polisen tillsammans med den 26-åriga kvinnan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.