Bild från multibeam 2017-06-29. Foto: Gävle hamn/Försvarsmakten

Försvaret kringgår sekretessen i undervattenfarkostfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Nu kringgår Försvarsmakten utredningssekretessen om att en rysk undervattensfarkost kan ha kränkt svenskt territorium via Gävle hamn 2017.

– Jag kan bara konstatera att vår bedömning är att det inte är frågan om en undervattensfarkost, säger Jimmie Adamsson, pressansvarig för marinen till Gefle Dagblad.

Spekulationerna tog fart sex år efter händelsen i samband med att den tidigare sjöofficeren Nils-Ove Jansson släppt en bok om händelsen.

Försvaret tillbakavisar

Försvarsmakten uppgav initialt att de utrett en misstänkt kränkning men att slutsatserna är sekretessbelagda. Men nu vänder dem och väljer att kommentera.

– Nu när det blivit så stort igen... för några dagar sedan kommenterade vi inte det här. Nu säger jag detta till dig för att vi vill vara tydliga när det här nu fått så mycket uppmärksamhet. Bedömningen kvarstår och vi är trygga i den, säger Jimmie Adamsson till Gefle Dagblad.

Nils-Ove Jansson hävdar fortsatt att måtten utifrån en ekolodsbild från Gävle hamn är bevis för hans påståenden.

– Nej, jag vill påstå att det inte finns någon annan förklaring än den jag har skrivit. Den står jag fast vid, säger Nils-Ove Jansson, till tidningen.

Hör Nils-Ove Jansson om varför han menar en rysk undervattensfarkost varit i Gävle hamn:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var där för att rekognosera för utläggning av en så kallad atommina” – Hör före detta officern och författaren Nils-Ove Jansson om hans slutsatser. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.