Wilma och Selma älskar att spela fotboll och tror att Sverige vinner fotbolls-VM. Foto: Lina Abusagr/SVT

Framgångar i fotbolls-VM ökar intresset för damfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll spelar damerna semifinal i fotbolls VM. Framgångarna för damerna har gett fotbollen i Gästrikland ett rejält uppsving.

Eva Westin är fotbollsutvecklare på Gestrikland fotbollförbund och hon märker av ett ökat intresse fotbollen i Gästrikland. Främst på grund av den mediala uppmärksamheten kring damernas framgångar.

– All medial fotboll ger positiva effekter. Både ung som gammal följer ju mediebevakningen som är jättestor just nu, säger hon.

Stort intresse för fotbollsskolan

Det ökade intresset märker man av inte minst på sommarfotbollsskolan som arrangeras av Sandvikens IF. På en fotbollsplan bakom Göransson Arena i Sandviken lirar barn och unga mellan 7-13 år fotboll.

– Jag tycker att det är jättekul med fotboll säger, Wilma Johnsson. Jag ska spela i landslaget när jag blir stor. Jag tror damerna vinner.

Kvinnliga förebilder behövs

Maja Hansson spelar för Sandvikens IF och jobbar under sommaren extra som ledare på sommarfotbollsskolan.

– Jag tycker att jag hör mer och mer att man kollar på damfotbollen och att man faktiskt tycker att de spelar bra. Jag tror att det är jättebra att man får kvinnliga förebilder att se upp till och härma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.