Flygbild av vilka ombyggnationer som kommer att göras med start vintern 2019. Foto: Region Gävleborg. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hudiksvalls sjukhus byggs om för miljarder

Uppdaterad
Publicerad
Under vintern 2019 inleds ett mastodontprojekt. Då börjar Hudiksvalls sjukhus att byggas om för ungefär 2 miljarder kronor och i flera år framöver. De första nya lokalerna förväntas tas i bruk 2023.
– Framförallt är det en uppdatering av hela sjukhuset, säger Helena Björkman, biträdande sjukvårdsdirektör på Hudiksvalls sjukhus, Region Gävleborg.

Projektet kallas för Framtidsbygget och inkluderar även ombyggnation av Gävle sjukhus. Totalsumman landar på över 5 miljarder kronor för båda projekten.  

Större ytor

I Hudiksvall är det totalt fyra hus som ska rivas, två som ska byggas om och två nya byggnader som ska uppföras. Sjukhuset kommer att byggas om i fem etapper och ta emot patienter under hela den tiden.  

– De flesta verksamheter i dag har det alldeles för trångt. Så det blir större ytor för de flesta verksamheter för att få plats med all utrustning. Det här betyder jättemycket för Hudiksvall och Gävleborg, säger Helena Björkman.

Möta nya krav

Sjukhuset byggdes i början av 1970- och 80-talet och möter inte längre de tekniska kraven som ställs. Dessutom har mängden patienter ökat. Enligt Region Gävleborg är exempelvis akutmottagningen från 1976 dimensionerad att ta emot 13 000 patienter per år. Antalet patienter har sen dess ökat och 23 000 patienter tas emot årligen.

Framtidens vård

– Byggnadernas tekniska livslängd har tagit slut. Nu kommer vi ha fler enkelrum för patienter med en ny standard. Och lokalerna kommer vara flexibelt byggda för att kunna hantera framtida vårdutveckling, säger Magnus Busk, programchef för Framtidsbygget. 

Ombyggnationerna steg för steg

Visa

Byggarbetet sker i fem etapper med start vintern 2019.

Etapp 1a: Ombyggnationer av interiör i hus 8 som rymmer:

– Öron-näsa-hals-vård

– Hörselvård

– Operationsmottagning

– Uppvakningsavdelning

Etapp 1b: Ombyggnationer av interiör i hus 7 som rymmer:

– Akutmottagning

– Ambulanshall

– Centraloperation

– Sterilcentral

Etapp 2: Ny teknikbyggnad

Etapp 3: Rivning av hus 2, 3 och 4 som rymmer:

– administrativ byggnad (byggnad 2)

– Teknikbyggnader (byggnad 3-4)

Etapp 4: Ny vårdbyggnad

Etapp 5: Rivning av hus 9 som rymmer:

– Barn- och kvinnosjukvård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer